Se og overvåke Linux-temperaturen

08.03.2021, 21:58

Kom og visualiser dinDer du ofte bekymret for temperaturen på datamaskinen? Sannsynligvis ikke hvisDu bekymrer deg ofte for datamaskinens temperatur? Sannsynligvis ikke hvis datamaskinen er i god stand og fungerer som den skal. Med mindre det er en produksjonsfeil, vil temperaturen ikke overstige den maksimale verdien som er angitt av produsenten. Overoppheting kan imidlertid ikke bare skyldes maskinvareproblemer, men også en feil i grafikkortdriveren eller et dårlig konfigurert kjøleprogram. Overoppheting skyldes ofte at det har samlet seg støv og smuss som hindrer normal kjøling og varmeavledning fra systemet. Dette skjer ofte med eldre datamaskiner.

Det er viktig å merke seg at overoppheting kan få svært ubehagelige konsekvenser. Det er viktig å overvåke tilstanden til datasystemet. En tjeneste som overvåker temperaturmålinger og varsler hvis temperaturen stiger, er spesielt nyttig. I denne veiledningen skal vi se på hvordan du viser temperaturmålinger og hvordan du konfigurerer overvåkningssystemet. Operativsystemet Linux har en rekke verktøy som er spesielt utviklet for dette formålet.

Du trenger

For å fullføre oppgaven trenger du følgende standardverktøy:

• lm-sensor - mottar data fra maskinvaresensorer på hovedkortet for å overvåke temperatur og spenning.
  • hddtemp - måler temperaturen på harddiskstasjonene.
  • psensor - en grafisk temperaturovervåkningsenhet som viser temperaturen på Linux-systemet, CPU, grafikkort og harddisker.

Neste oppgave er å installere komponentene.

Installere komponentene

Siden lm-sensor fungerer basert på informasjonen fra lm-sensor og hddtemp, må vi først installere disse komponentene. Dette gjør du ved å kjøre følgende kommando:

lm-sensors hddtemp psensor: $ sudo apt install lm-sensors hddtemp psensor

Hvis du trenger den nyeste versjonen av disse komponentene, endrer du kommandoen litt:

$ sudo add-apt-repository ppa:jfi/ppa

sudo apt update

sudo apt install lm-sensors hddtemp psensor

Dette vil legge til utviklerens ppa i systemet.

På Fedora og andre Red Hat-baserte distribusjoner installeres psensor på følgende måte:

$ sudo yum install lm_sensors hddtemp psensor

Konfigurere temperaturovervåking

Først må du konfigurere avlesningsenhetene på lavt nivå, inkludert lm_sensors og hddtemp. Ved å installere disse enhetene kan du overvåke systemtemperaturen:

$ sudo sensors-detect

Denne kommandoen starter konfigurasjonsveiviseren for ls_sensors. Brukeren må svare J på alle spørsmålene. Maskinvaresensorene som er innebygd i systemet, blir deretter oppdaget, og de tilhørende driverne blir automatisk konfigurert.

Når sensoroppdagelsen er fullført, må brukeren legge til de oppdagede kjernemodulene i auto-builder:

I Ubuntu og Debian legges modulene til i /etc/modules. For å laste de nødvendige modulene automatisk, legger du ganske enkelt til lm_sensors autoload:

$ sudo systemctl enable lm-sensors

Deretter kan du bruke følgende kommando til å vise temperaturen på prosessoren og andre maskinvarekomponenter:

sensors: $ sensors

DDTEMP-konfigurasjon

For å begynne å overvåke harddiskens temperatur må vi kjøre hddtemp som en daemon. Erstatt /dev/sda med adressen til harddisken:

Skriv inn følgende kommando: sudo hddtemp -d /dev/sda

Gjenta denne prosessen for hver systemdisk. Det er også viktig å legge til programmet i listen over automatisk oppstart.

Måling og kontroll av temperaturen

Temperaturen på Linux-operativsystemet kan også kontrolleres ved hjelp av et spesielt grafisk verktøy som heter psensor. Du får tilgang til dette programmet via en kommando eller fra systemets hovedmeny. Kommandoen fungerer på følgende måte:

$psensors

I programmets hovedvindu velger du Options. Det åpnes en liste over sensorer som viser temperaturen til de viktigste komponentene. Du kan velge hvilke sensorer du vil overvåke.

Klikk på Alarm-fanen for å angi en alarm for en bestemt sensor. Som standard måles temperaturen på ps-sensoren i grader Celsius. Nyere versjoner støtter også konvertering til Fahrenheit.

Nå kan du alltid overvåke temperaturen på de viktigste delene av datamaskinen. Sørg for å legge den til i AutoSaver slik at du kan arbeide med den. i god stand og fungerer som den skal. Hvis det ikke er noen produksjonsfeil, vil temperaturen ikke overstige den maksimale verdien som er angitt av produsenten. itorare la temperatura del sistema Linux.