Hoe de Linux-temperatuur bekijken en controleren

08.03.2021, 21:58

Moet je je vaak zorgen maken over de temperatuur van je computer? Waarschijnlijk niet, als hij in goede staat is en soepel werkt. De temperatuur zal de maximale waarde die door de fabrikant is ingesteld niet overschrijden als er geen fabrieksfouten zijn. Toch kan oververhitting optreden, niet alleen door een hardwareprobleem, maar ook door een fout in het stuurprogramma van de grafische kaart of een verkeerd geconfigureerd programma voor het regelen van het koelsysteem. Vaak is de oorzaak van oververhitting een opeenhoping van stof en vuil die verhindert dat het systeem normaal koelt en warmte afvoert. Dit is meestal het geval bij oudere computers.

Je moet je ervan bewust zijn dat oververhitting behoorlijk vervelende gevolgen kan hebben. Het is belangrijk om de conditie van je computersysteem in de gaten te houden. Het is vooral handig om een service te hebben die de temperatuurwaarde controleert en de gebruiker waarschuwt wanneer deze stijgt. In deze handleiding bekijken we hoe je de temperatuurwaarde kunt bekijken en een monitoringsysteem kunt instellen. Linux heeft een aantal tools die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Wat je nodig hebt

Om deze taak uit te voeren, heb je de volgende standaard tools nodig:

• lm-sensors - haalt gegevens van hardwaresensoren op het moederbord om temperatuur en spanning te controleren.
  • hddtemp - meet de temperatuur van harde schijven.
  • psensor - een grafisch temperatuurbewakingsprogramma dat de temperatuur van Linux, CPU, grafische kaart en harde schijven weergeeft.

Onze volgende taak is het installeren van de componenten.

De componenten installeren

Omdat lm-sensors werkt op basis van de informatie die wordt geleverd door lm-sensors en hddtemp, moeten deze componenten eerst worden geïnstalleerd. Voer hiervoor het volgende commando uit:

$ sudo apt install lm-sensors hddtemp psensor

Als je de meest recente versie van deze componenten nodig hebt, moet je het commando iets aanpassen:

$ sudo add-apt-repository ppa:jfi/ppa

sudo apt update

sudo apt install lm-sensors hddtemp psensor

Dit betekent dat je de development ppa moet toevoegen aan het systeem.

Het installeren van psensor in Fedora en andere op Red Hat gebaseerde distributies ziet er als volgt uit:

$ sudo yum install lm_sensors hddtemp psensor

Temperatuur controle configureren

Configureer eerst de low-level gereedschappen voor het uitlezen van informatie, waaronder lm_sensors en hddtemp. Door deze tools te installeren, kun je het systeem voorzien van temperatuurcontrole:

$ sudo sensors-detect

Dit commando start de configuratiewizard voor ls_sensors. De gebruiker moet alle vragen beantwoorden met Y. Vervolgens worden de ingebouwde hardwaresensoren op het systeem gedetecteerd en de bijbehorende stuurprogramma's automatisch bepaald.

Zodra de sensorscan is voltooid, wordt de gebruiker gevraagd om de gedetecteerde kernelmodules toe te voegen aan de autoloader:

In Ubuntu of Debian worden de modules toegevoegd aan het bestand /etc/modeuls. Om de nodige modules automatisch te laden, voegt u gewoon lm_sensors toe aan autoload :

$ sudo systemctl enable lm-sensors

Vervolgens kunnen we de temperatuur van de CPU en andere hardwarecomponenten weergeven met het volgende commando:

$ sensors

DDTEMP configureren

Om te beginnen met het monitoren van de temperatuur van de harde schijf, moeten we hddtemp als daemon draaien. Vervang /dev/sda door het adres van je harde schijf:

sudo hddtemp -d /dev/sda

Herhaal dit proces voor elke systeemschijf. Een ander belangrijk punt is dat het programma moet worden toegevoegd aan de autoload-lijst.

Temperatuur meten en controleren

Je kunt de temperatuur in Linux ook controleren met psensor - een speciaal grafisch hulpprogramma. Je kunt het openen via een commando of via het hoofdmenu van het systeem. Het commando werkt als volgt:

$ psensors

Selecteer Opties in het hoofdvenster van het programma. Er wordt een lijst met sensoren geopend die de temperaturen van de belangrijkste onderdelen toont. Je kunt kiezen welke sensoren je wilt controleren.

Om een alarm in te stellen voor een bepaalde sensor, klik je op de tab Alarm. Standaard wordt de temperatuur in psensor gemeten in graden Celsius. Recentere versies ondersteunen ook conversie naar graden Fahrenheit.

Dat is het, je hebt nu altijd de temperatuur van de belangrijkste onderdelen van je computer onder controle. Zorg ervoor dat je het toevoegt aan je autoloader om er zeker van te zijn dat je ermee kunt werken.