Hva er LTS?

20.03.2021, 19:08

Hvis du bruker Ubuntu-distribusjonen, vil du før eller siden støte på begrepet LTS. Erfarne Linux-brukere, spesielt de som eier Ubuntu-distribusjoner, vet hva LTS er. På den annen side kan uerfarne brukere som støter på begrepet for første gang, få problemer. For å unngå dette, forklarer denne artikkelen hva LTS er i Linux-operativsystemmiljøet, spesielt i Ubuntu.

Hva er en LTS-versjon?

Først og fremst må vi forklare begrepet LTS, som står for Long-Term Support og, på russisk, langsiktig støtte. I praksis betyr dette at en applikasjon eller et operativsystem oppdateres over en lang periode, mye lenger enn vanlig, og mottar sikkerhets- og noen ganger funksjonalitetsoppdateringer. LTS-distribusjoner anses som svært pålitelige og stabile, ettersom de testes og verifiseres grundig før de lanseres. Det er verdt å merke seg at brukere av LTS-versjoner ikke nødvendigvis får funksjonalitetsoppdateringer, men sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger er garantert.

Det betyr at det er all grunn til å bruke LTS-versjonen i produksjons-, kommersielle og forretningsmessige miljøer, ettersom systemet vil bli vedlikeholdt i mange år uten kritiske endringer. LTS-versjonen støttes vanligvis i tre til fem år, mens ikke-LTS-versjonen, som bruker de nyeste funksjonene og verktøyene, bare støttes i seks til ni måneder.

Fordeler med LTS-versjonen

Langsiktige sikkerhetsoppdateringer;
Omfattende testing før lansering;
Ingen store endringer som kan sette kompatibiliteten i fare;
Brukerne har nok tid til å forberede seg på neste LTS-versjon.

Ulemper med LTS-versjoner :

Mangel på oppdaterte funksjoner og muligheter;
Manglende støtte for den nyeste maskinvaren;
Mangel på oppdaterte programvareversjoner.

Ubuntu er en av de mest populære distribusjonene av Linux-operativsystemet, tilgjengelig i både LTS- og ikke-LTS-versjoner. La oss ta en titt på de viktigste funksjonene for å forstå den bedre.

Hva er Ubuntu LTS?

Utviklerne av Ubuntu lanserer ikke-LTS-versjoner med en fast frekvens: en gang i halvåret. En av de nyeste LTS-versjonene er Ubuntu 20.04, som forventes å bli støttet frem til april 2025. Ikke-LTS-versjoner støttes bare i ni måneder.

LTS-symbolene vises alltid i navnet på LTS-versjonen av Ubuntu. Du finner LTS-versjonene på Ubuntus offisielle nettsted. La oss ta Ubuntu 16.04 som eksempel: Den ble lansert i 2016 og støttes frem til 2021.