Vad är LTS?

20.03.2021, 19:08

Om du använder Ubuntu-distributionen kommer du förr eller senare att stöta på termen LTS. Erfarna Linux-användare, särskilt de som äger Ubuntu-distributioner, vet vad LTS är. Oerfarna användare som stöter på termen för första gången kan däremot stöta på problem. För att undvika detta förklarar den här artikeln vad LTS är i Linux-operativsystemmiljön, särskilt i Ubuntu.

Vad är en LTS-version?

Först och främst måste vi förklara begreppet LTS, som står för Long-Term Support och, på ryska, långsiktigt stöd. I praktiken innebär detta att ett program eller operativsystem uppdateras under en lång tidsperiod, mycket längre än vanligt, och får säkerhetsuppdateringar och ibland även funktionsuppdateringar. LTS-distributioner anses vara mycket tillförlitliga och stabila, eftersom de testas och verifieras noggrant innan de släpps. Det är värt att notera att användare av LTS-versioner inte nödvändigtvis får funktionsuppdateringar, men säkerhetsuppdateringar och buggfixar garanteras.

Detta innebär att det finns all anledning att använda LTS-versionen i produktions-, kommersiella och affärsmiljöer, eftersom systemet kommer att underhållas i många år utan kritiska ändringar. LTS-versionen har normalt support i tre till fem år, medan icke-LTS-versionen, som använder de senaste funktionerna och verktygen, endast har support i sex till nio månader.

Fördelar med LTS-versionen

Långsiktiga säkerhetsuppdateringar;
Omfattande tester före lansering;
Inga större förändringar som kan äventyra kompatibiliteten;
Användarna har tillräckligt med tid för att förbereda sig för nästa LTS-version.

Nackdelar med LTS-versioner :

Brist på uppdaterade funktioner och möjligheter;
Bristande stöd för den senaste hårdvaran;
Avsaknad av uppdaterade programversioner.

Ubuntu är en av de mest populära distributionerna av Linux-operativsystemet, tillgängligt i både LTS- och icke-LTS-versioner. Låt oss ta en titt på dess viktigaste funktioner för att förstå den bättre.

Vad är Ubuntu LTS?

Utvecklarna av Ubuntu släpper icke-LTS-versioner med en fast frekvens: en gång var sjätte månad. En av de senaste LTS-versionerna är Ubuntu 20.04, som förväntas stödjas fram till april 2025. Icke-LTS-versioner stöds endast i nio månader.

LTS-symbolerna visas alltid i namnet på LTS-versionen av Ubuntu. Du hittar LTS-versionerna på Ubuntus officiella webbplats. Låt oss ta Ubuntu 16.04 som ett exempel: Den släpptes 2016 och stöds fram till 2021.