Wat is LTS?

20.03.2021, 19:08

Als je de Ubuntu-distributie gebruikt, kom je vroeg of laat een term als LTS tegen. Ervaren Linux-gebruikers, vooral eigenaars van Ubuntu-distributies, weten wat een LTS is. Aan de andere kant kunnen beginnende gebruikers problemen ondervinden als ze voor het eerst met deze term worden geconfronteerd. Om dit te voorkomen, gaan we in dit artikel uitleggen wat een LTS-versie is in de omgeving van het Linux-besturingssysteem, in het bijzonder in Ubuntu.

Wat is een LTS-versie?

Om te beginnen moeten we de term LTS ontcijferen. LTS staat voor Long-Term Support en wordt in het Russisch vertaald als ondersteuning op lange termijn. In principe betekent dit dat de applicatie of het besturingssysteem wordt bijgewerkt en beveiligingsupdates en soms zelfs functionaliteitupdates ontvangt voor een lange periode, veel langer dan normaal. LTS-distributies worden als zeer betrouwbaar en stabiel beschouwd, omdat ze grondig getest en bewezen zijn voordat ze worden uitgebracht. Er moet op worden gewezen dat gebruikers van een LTS-versie niet noodzakelijkerwijs functie-updates ontvangen, maar beveiligingsupdates en bugfixes zijn gegarandeerd.

Dit betekent dat er redenen zijn om de LTS-versie te gebruiken in productie, bedrijven en ondernemingen, omdat het systeem jarenlang zal worden onderhouden en er geen kritieke wijzigingen zullen worden aangebracht. Een LTS-versie wordt over het algemeen 3 tot 5 jaar ondersteund, terwijl in een niet-LTS-versie, waar de nieuwste functies en tools beschikbaar zijn, de ondersteuning slechts zes maanden of hooguit negen maanden duurt.

Voordelen van de LTS-versie:

Programma's worden gedurende een lange periode up-to-date gehouden op het gebied van beveiliging;
Ze worden grondig getest voordat ze worden uitgebracht;
Er zijn geen grote veranderingen die de compatibiliteit verbreken;
gebruikers hebben genoeg tijd om zich voor te bereiden op de volgende LTS versie.

Nadelen van LTS versies :

Ontbreken van de nieuwste functies en mogelijkheden;
Geen ondersteuning voor de nieuwste hardware;
Gebrek aan de nieuwste softwareversies.

Ubuntu is een van de populairste Linux-besturingssystemen, die zowel in LTS- als niet-LTS-versies verkrijgbaar is. Om het beter te begrijpen, bekijken we de belangrijkste functies.

Wat is Ubuntu LTS?

De maker van Ubuntu brengt niet-LTS versies uit met een vaste frequentie - eens in de zes maanden. De LTS-versie wordt elke twee jaar uitgebracht, al sinds 2006. Een van de meest recente LTS-versies is Ubuntu 20.04, die naar verwachting wordt ondersteund tot april 2025. Niet-LTS versies worden slechts negen maanden ondersteund.

In de naam van de Ubuntu LTS-versie zie je altijd de LTS-symbolen staan. Hiervoor kun je terecht op de officiële Ubuntu-website, waar je de LTS-versies vindt. Neem Ubuntu 16.04 - deze is uitgebracht in 2016 en wordt ondersteund tot 2021. De versies werken op dezelfde manier.