Mikä on LTS?

20.03.2021, 19:08

Jos käytät Ubuntu-jakelua, törmäät ennemmin tai myöhemmin termiin LTS. Kokeneet Linux-käyttäjät, erityisesti Ubuntu-jakelujen omistajat, tietävät, mitä LTS tarkoittaa. Toisaalta kokemattomat käyttäjät, jotka törmäävät termiin ensimmäistä kertaa, saattavat törmätä ongelmiin. Jotta näin ei kävisi, tässä artikkelissa selitetään, mitä LTS on Linux-käyttöjärjestelmäympäristössä, erityisesti Ubuntussa.

Mikä on LTS-versio?

Ensin on selvitettävä termi LTS, joka tulee sanoista Long-Term Support (pitkäaikainen tuki) ja kääntyy venäjäksi Long-Term Support. Käytännössä se tarkoittaa, että sovellus tai käyttöjärjestelmä päivitetään ja saa tietoturva- ja joskus myös toiminnallisuuspäivityksiä pitkän aikaa, paljon tavallista pidempään. LTS-jakeluja pidetään erittäin luotettavina ja vakaina, koska ne testataan ja tarkistetaan perusteellisesti ennen julkaisua. On huomattava, että LTS-versioiden käyttäjät eivät välttämättä saa toiminnallisuuspäivityksiä, mutta tietoturvapäivitykset ja vikakorjaukset ovat taattuja.

Tämä tarkoittaa, että LTS-versiota on syytä käyttää tuotanto-, kaupallisissa ja yritysympäristöissä, sillä järjestelmää ylläpidetään useita vuosia eikä siihen tehdä kriittisiä muutoksia. LTS-versiota tuetaan yleensä kolmesta viiteen vuotta, kun taas ei-LTS-versiota, jossa käytetään uusimpia ominaisuuksia ja työkaluja, tuetaan vain kuudesta yhdeksään kuukautta.

LTS-version edut

Pitkäaikaiset tietoturvapäivitykset;
Laaja testaus ennen julkaisua;
Ei suuria muutoksia, jotka vaarantaisivat yhteensopivuuden;
Käyttäjillä on riittävästi aikaa valmistautua seuraavaan LTS-versioon.

LTS-versioiden haitat :

Ajan tasalla olevien ominaisuuksien ja valmiuksien puute;
Uusimman laitteiston tuen puute;
Päivitettyjen ohjelmistoversioiden puute.

Ubuntu on yksi suosituimmista Linux-käyttöjärjestelmän jakeluista, joka on saatavilla sekä LTS- että muina versioina. Jotta ymmärtäisimme sitä paremmin, tarkastellaan sen tärkeimpiä ominaisuuksia.

Mikä on Ubuntu LTS?

Ubuntun kehittäjät julkaisevat muita kuin LTS-versioita tietyllä taajuudella: kerran puolessa vuodessa. Yksi viimeisimmistä LTS-versioista on Ubuntu 20.04, jonka odotetaan saavan tukea huhtikuuhun 2025 asti. Ei-LTS-versioita tuetaan vain yhdeksän kuukauden ajan.

LTS-symbolit näkyvät aina Ubuntun LTS-version nimessä. LTS-versiot löydät Ubuntun virallisilta verkkosivuilta. Otetaan esimerkiksi Ubuntu 16.04: se julkaistiin vuonna 2016, ja sitä tuetaan vuoteen 2021 asti.