Inleiding tot cPanel - het VDS/VPS-bedieningspaneel voor Linux

23.07.2023, 01:30

cPanel is een populair hostingcontrolepaneel dat een gebruiksvriendelijke interface biedt voor het beheren van websites en hostingaccounts. De interface van het cPanel-controlepaneel is intuïtief en gebruiksvriendelijk, waardoor het ideaal is voor zowel ervaren als onervaren gebruikers.

De interface van cPanel

De startpagina van cPanel biedt snelle toegang tot alle basisfuncties en tools die je nodig hebt om je website en de instellingen ervan te beheren. Op de startpagina vind je secties voor het beheren van bestanden, databases, e-mail, domeinen en instellingen voor beveiliging en webverkeeranalyse.

Elke sectie heeft een aantal tools en instellingen die je volledige controle geven over verschillende aspecten van je hostingaccount. In de sectie Bestanden kunt u bijvoorbeeld bestanden uploaden en downloaden naar de server, de bestandsstructuur van uw site beheren en bestandsrechten configureren.

In de sectie Databases kunt u databases maken en beheren en gegevens importeren en exporteren. In het gedeelte E-mail kun je mailboxen aanmaken, doorsturen en autoresponders instellen en e-mails ontvangen via de webinterface.

Naast de basisfuncties biedt cPanel ook extra functies zoals het installeren van een CMS (content management systeem) met één klik, het maken van websiteback-ups, het beheren van SSL-certificaten en het maken van back-ups van je website.