Översikt över cPanel - kontrollpanel för VDS/VPS på Linux

23.07.2023, 01:30

cPanel är en populär kontrollpanel för webbhotell som erbjuder ett användarvänligt gränssnitt för hantering av webbplatser och webbhotellskonton. Gränssnittet i cPanel är intuitivt och användarvänligt, vilket gör det perfekt för både erfarna och oerfarna användare.

Gränssnittet för cPanel

Från cPanels startsida får du snabbt tillgång till alla grundläggande funktioner och verktyg som du behöver för att hantera din webbplats och dess inställningar. På startsidan hittar du sektioner för hantering av filer, databaser, e-post, domäner samt inställningar för säkerhet och analys av webbtrafik.

Inom varje sektion finns ett antal verktyg och inställningar som ger dig full kontroll över olika aspekter av ditt värdtjänstkonto. I avsnittet Filer kan du t.ex. ladda upp och ladda ner filer till servern, hantera webbplatsens filstruktur och konfigurera filbehörigheter.

I avsnittet Databaser kan du skapa och hantera databaser samt importera och exportera data. I avsnittet E-post kan du skapa brevlådor, konfigurera vidarebefordran och autosvar samt ta emot e-post via webbgränssnittet.

Utöver de grundläggande funktionerna erbjuder cPanel ytterligare funktioner som CMS-installation (Content Management System) med ett klick, säkerhetskopiering av webbplatser, hantering av SSL-certifikat och säkerhetskopiering av webbplatser.