Git branches verwijderen

04.09.2021, 19:43

Om de ontwikkeling van meerdere versies van de software te garanderen, worden hier takken geïmplementeerd. Ze worden gebruikt om nieuwe functionaliteit in het hulpprogramma te ontwikkelen. Als het product door een team wordt ontwikkeld, kan elke ontwikkelaar in een aparte tak aan een specifieke functionaliteit werken.

Als het werk klaar is, wordt het samengevoegd met de hoofdbranch, nadat het eerst ter controle naar andere teamleden is gestuurd. Met deze werkwijze hoopt zich in de loop van de tijd veel onnodig werk op, dat verwijderd moet worden. In deze tutorial bekijken we hoe we lokaal en op afstand kunnen verwijderen.

Hoe te verwijderen

Voordat we een tak verwijderen, laten we eerst kijken wat we hebben. Om de lokale te zien, gebruik je het commando in de repository map:

$ git branch

Het commando toont een lijst van lokale branches, de huidige is groen gemarkeerd en heeft een sterretje. Om het te verwijderen, gebruik je hetzelfde branch commando met de -d optie. Bijvoorbeeld, om feature/somefeature1 te verwijderen, voer je het volgende commando uit

git branch -d feature/somefeature1

Als alternatief

git branch --delete feature/somefeature1

Als deze branch ongedocumenteerde wijzigingen bevat of commits die niet naar de server gepushed zijn, kan het weigeren om het te verwijderen. Om het te verwijderen, gebruik je de -D optie:

$ git branch -D feature/somefeature1

En een andere manier.

$ git branch --delete --force feature/somefeature1

De branch is verwijderd, en als je daarna de lokale lijst van branches opnieuw bekijkt, zal deze branch er niet meer zijn:

Laten we nu eens kijken hoe je een verwijderde branch verwijdert. In dit geval is de tak alleen lokaal verwijderd, maar als het al verplaatst is naar een extern archief, dan is het er nog steeds.

Hoe verwijder ik een verwijderde tak

Hoe verwijder ik een tak uit een extern archief? Eerst moet je de lijst en alle updates van de toegevoegde externe repositories ophalen.

Om dit te doen, voer je

$ git pull

Om de verwijderde te zien, moet je dit commando uitvoeren in de map met de git repository:

$ git branch -r

Deze zijn rood gemarkeerd en de bron waar ze bestaan staat aangegeven voor de naam van elk van hen. In dit geval is dat de bron. Om een verwijderde branch te verwijderen, gebruik je het push commando met de --delete optie, bijvoorbeeld, voor dezelfde feature/somefeature1 ziet het commando er als volgt uit:

$ git push origin --delete feature/somefeature1

Nu is het niet langer in het repository.

Er zijn commando's om een verwijderde feature terug te zetten, en ook een vereenvoudigde syntax. In plaats van de --delete optie, specificeer je een dubbele punt voor de naam. Bijvoorbeeld.

git push origin :feature/somefeature1

Dit commando zal ook werken. Als je alle gepushte branches wilt verwijderen die lokaal niet bestaan, gebruik dan het commando

$ git push --prune origin

En dat is het. We hebben de instructies doorgenomen. Het is niet zo moeilijk om te doen. Als je grafische clients gebruikt, zal het zelfs makkelijker zijn.