Waar wordt het commando rm voor gebruikt?

16.08.2023, 01:47

Het commando rm wordt in Linux gebruikt om bestanden of mappen te verwijderen. Zowel lege als niet-lege mappen kunnen worden verwijderd en er wordt geen foutmelding gegeven als het te verwijderen bestand of de map submappen of bestanden bevat.

Voorbeelden van het gebruik van dit commando

Voorbeelden van het gebruik van het rm:` commando

rm bestand.txt

waarbij "file.txt" de naam is van het bestand dat verwijderd moet worden. "rm -r directory", waarbij "directory" de naam is van de directory die met zijn inhoud verwijderd moet worden.

De opties van het commando rm bieden extra opties voor het verwijderen van bestanden en mappen. Deze zijn:- `-f` of `-force`: staat je toe om bestanden of directories te verwijderen zonder te worden gevraagd (wees voorzichtig met het gebruik van deze optie, verwijderde bestanden kunnen niet worden hersteld).- `-r` of `-R` of `--recursief`: wordt gebruikt om directories recursief te verwijderen met hun gehele inhoud (inclusief submappen en geneste bestanden).

Let op bij het gebruik van deze optie dat je geen onnodige of waardevolle items verwijderd. `--preserve-root`: een standaard parameter voor het rm commando die het verwijderen van de root (/) directory voorkomt. Merk op dat het rm commando niet ongedaan gemaakt kan worden en verwijderde bestanden of mappen niet hersteld kunnen worden. Je moet daarom bijzonder voorzichtig zijn met het gebruik van dit commando en ervoor zorgen dat de verwijderde bestanden en mappen niet langer echt nodig zijn.

Het commando installeren

Om het rm commando te gebruiken hoef je het niet te installeren, omdat het in de meeste Linux distributies aanwezig is. Het is onderdeel van de basissysteemhulpprogramma's. Als, om wat voor reden dan ook, het rm commando niet beschikbaar is op je systeem, kan dat komen doordat het "coreutils" pakket, waarin het standaard zit, niet aanwezig is.

Om het coreutils pakket te installeren om toegang te krijgen tot het rm commando, moet je de onderstaande stappen volgen:

1. Open een terminal of console.
  2. Voer het volgende commando in voor jouw distributie: Voor Debian-gebaseerde distributies (Ubuntu, Linux Mint, etc.): sudo apt-get
    coreutils installeren. Voor Red Hat-gebaseerde distributies (Fedora, CentOS, enz.): sudo dnf install coreutils of sudo yum install coreutils.
  3. Voor distributies gebaseerd op Arch Linux (Manjaro, enz.): sudo pacman -S coreutils
  4. Voer indien nodig het root-wachtwoord in of geef beheerdersrechten.

Zodra het coreutils-pakket is geïnstalleerd, zou het rm-commando beschikbaar en klaar voor gebruik moeten zijn op je systeem.