Mihin mv-komentoa käytetään?

13.08.2023, 21:02

Unix- ja Linux-käyttöjärjestelmissä mv-komentoa käytetään tiedostojen ja kansioiden siirtämiseen tai uudelleennimeämiseen.

Käyttö

Seuraavassa on muutamia mv-komennon peruskäyttötapoja:

1. Tiedoston siirtäminen: Voit käyttää mv-komentoa tiedoston siirtämiseen paikasta toiseen. Esimerkiksi komento mv tiedosto.txt /polku/kohde siirtää tiedoston `tiedosto.txt` paikkaan `polku/kohde`.
  2. Tätä komentoa voidaan käyttää myös tiedoston uudelleennimeämiseen. mv vanhaNimi.txt uusiNimi.txt nimeää tiedoston vanhaNimi.txt uudelleen muotoon uusiNimi.txt.
  3. Hakemiston siirtäminen: Kuten saarekkeita, mv-komentoa voidaan käyttää hakemistojen siirtämiseen paikasta toiseen. Komento mv directory /home/to/target siirtää hakemiston paikkaan /home/to/target` .
  4. Komennolla mv voidaan myös nimetä hakemisto uudelleen. mv olddir newdir nimeää hakemiston olddir uudelleen hakemistoksi newdir.
    Useiden tiedostojen siirtäminen: Komennolla voidaan myös siirtää useita tiedostoja kerralla. mv file1.txt file2.txt /polku/target mv file1.txt ja file2.txt kohteeseen /polku/target siirtää file1.txt ja file2.txt kohteeseen /polku/target.
  5. Nimeä uudelleen jokerimerkkejä: käytetään jokerimerkkitiedostojen nimeämiseen uudelleen. mv *.txt newdir siirtää kaikki .txt-tiedostot newdir-kansioon.

Huomaa, että mv korvaa newdir-kansiossa olevat samannimiset tiedostot. Ole varovainen käyttäessäsi tätä komentoa.

Miten asennan tämän komennon?

Se on jo osa Unix- ja Linux-käyttöjärjestelmien oletusasennusta. Se on yleensä käytettävissä komentoriviltä ilman lisäasennusta. Jos käytät Unix-tyyppistä käyttöjärjestelmää, kuten Linuxia tai macOS:ää, mv-komento on käytettävissä mistä tahansa pääte-emulaattorista, kuten Terminalista tai komentokehotteesta.

Jos kuitenkin käytät Windows-käyttöjärjestelmää ja haluat käyttää mv-komentoa, sinulla on useita vaihtoehtoja:

1. Asenna ja käytä terminaali-emulaattoria, kuten Git Bash, Cygwin tai WSL (Windows Subsystem for Linux), joka tarjoaa täydellisen Unix/Linux-ympäristön, jossa on kaikki vakiokomennot.
  2. Jos Git Bash on jo asennettu Gitin mukana, se on käytettävissä ilman lisäasennusta.
  3. Asenna GNU Core Utilities, joka sisältää mv:n (ja monia muita Unix-komentoja). Windowsissa voit asentaa nämä apuohjelmat Chocolateyn kaltaisella paketinhallintaohjelmalla.

Neuvomme sinua valitsemaan itsellesi parhaan vaihtoehdon käyttämästäsi käyttöjärjestelmästä ja haluamastasi ympäristöstä riippuen.